Tuesday, April 25, 2006

Reisinfo China ( 中国 )

In Erlian (7023 km van Moskou en een grensplaats van de Volksrepubliek China) blijft de TSE 2,5 uur stilstaan. Hier vinden de gebruikelijke controles plaats, maar moet u tevens een gezondheidsverklaring overleggen en een valutadocument invullen, waarmee u naar de bank kunt om het nodige geld om te wisselen. De wisselkoers is (onder voorbehoud) 1 yuan = 0,24 euro. U krijgt voor uw valuta speciaal toeristengeld, het FEC, dat herkenbaar is aan de Engelse opdruk.
De trein blijft hier zo lang stilstaan omdat het Chinese spoor 1435 mm breed is, terwijl het Russische en Mongoolse spoor 1524 mm meet. Reusachtige, hydraulische liften tillen de wagons van het onderstel af, waarna het smallere onderstel eronder wordt gereden. Tevens wordt er een Chinese restauratiewagon aan de trein gekoppeld.


1 oktober = dag van de Natie. De Volksrepubliek China werd op 1 oktober 1949 opgericht. De dag van de Natie is de laatste jaren ontdaan van elk politiek element en wordt gevierd met bonte parades, vuurwerk en in de familiekring (2 vrije dagen).

Chinese muur
Ontstond in de 15de eeuw.
Deze muur werd opgetrokken tegen de invallen van de Mongolen. De meeste bezoekers rijden naar Badaling, waar het dan ook erg druk is. Rustiger en mooier is het gedeelte bij Mutianyu, resp. 60 en 70 km ten noorden van de stad.

Beijing
De hoofdstad van China ligt op 7865 km van Moskou.

Beihai-Park
Het beroemdste park midden in Peking was ooit een keizerlijk lusthof. De witte Dagoba, die in 1651 voor een bezoek van de Dalai Lama werd gebouwd, is het symbool van het park. Bijzonder fraai is ook het Vijf-Draken-paviljoen aan de noordwestoever. De grote muur met afbeeldingen van draken moesten de boze geesten weghouden van de tempel.
Geopend: 06:00 – 23:00 uur. Entree: 0,5 yuan

Keizerlijk Paleis. De Verboden Stad (Zi Jin Cheng)
Midden in Peking ligt de voormalige, door een 10 m hoge muur en brede gracht afgeschermde Verboden Stad. Onder keizerlijk geel geglazuurde daken woonde hier de Hemelse Zoon met de keizerin, concubines, kameniers en eunuchen – in totaal enkele duizenden personen.
Het complex ontstond in de jaren 1406 en 1420. Hoewel vele gebouwen zijn gerestaureerd, heeft dit geen afbreuk gedaan aan de stijl van de Ming-periode.
Door de zuidpoort Wumen en een andere poort komt u bij de drie indrukwekkende troon- en audiëntiezalen die het middelpunt van het bouwwerk vormen. Overal om u heen ziet u de ter versiering aangebrachte draken, keizerlijke symbolen en kalligrafieën die de daden en/of deugden van de keizer en zijn voorgangers prijzen. Boven de drakentroon staat de volgende tekst: “Zheng da guang ming” (De heerser moet open en eerlijk zijn en over zijn rijk schijnen als de zon.) In deze gekalligrafeerde plaat lag het testament van de keizer, met daarin de naam van zijn opvolger. Wilde men hier iets tegen de keizer zeggen, dan moest je eerst 9 x met je voorhoofd de grond raken (kowkow) en dan mocht je via een functionaris die jouw woorden herhaalde het woord tot hem richten.
In de hal staan 24 zuilen die de uren van de dag symboliseren en buiten staan 18 wierookvaten: voor elke provincie één.
In noordelijke richting liggen vervolgens de woondomeinen. In het midden weer de drie troonzalen die oorspronkelijk bedoeld waren voor de keizerin.
In de westelijke paleisdelen is nog aan het interieur te zien hoe hier vroeger geleefd werd – heel klein en niet bijzonder comfortabel.
In enkele andere zalen wordt een deel van de keizerlijke kunstschatten tentoongesteld.
(dag. 8.30-16.30 uur, deur open tot 15.30 uur, toegang 50 yuan)

Tegenover de uitgang ligt de Coal Hill (Jing Shan). Vanaf deze kunstmatig aangelegde heuvel hebt u een goed uitzicht over de Verboden Stad.
In 1924 verliet de laatste keizer deze residentie.

Tempel van de Hemel (Tiantan)
Dit is de beroemdste tempel van China waar de keizer bad voor een goede oogst. De tempel met de blauwe tegeltjes heeft een doorsnee van 30 m en een hoogte van 38 m. Bij de bouw van deze tempel is geen enkele spijker gebruikt. Deze tempel wordt omgeven door een echo-muur. Als je in de richting van de muur spreekt, dan kan iemand die een eind verderop staat je verstaan, zelfs als je fluistert. Ga je op de eerste steen staan en roep je iets, dan hoor je de echo één keer, op de tweede steen twee keer, en als je op de derde steen staat, hoor je de echo drie keer. Het park is dagelijks toegankelijk voor het publiek van 06:30 tot 18:00 uur.

Lamatempel (Yonghegong)
Eerst was het de residentie van graaf Yin Zhen, die echter in 1723 keizer werd en in de Verboden Stad ging wonen. Zijn oude woning werd omgetoverd tot een paleis en zo mocht het gebouw alleen gebruikt worden als tempel. In 1744 kwamen er Lama’s uit Mongolië en Tibet wonen. De tempel heeft 5 grote zalen, die in een Mongoolse, Tibetaanse of in de Han-stijl zijn ingericht. Overal staan Boeddha-beelden, hangen tapijten en het geheel wordt verlicht door lampjes, gevuld met yak-boter. Geopend: 09:00 – 16:30 uur, behalve op ma. Entree is 0,5 yuan en fotograferen is binnen verboden.


Xi’an
De hoofdstad van Chang’an tijdens de Tang-dynastie( 618- 907). Hier zijn beenderen gevonden van de eerste homo erectus die hier naar wordt aangenomen ca. 800 000 jaar v. Chr. moet hebben geleefd. Recente archeologische opgravingen hebben meer nederzettingen uit de tijd van Zhou (1027 – 771 v. Chr.) blootgelegd, waaronder de grafkamer van Zhangjiapo. Deze kamer bevatte twee bronzen strijdwagens en de restanten van 6 paarden. In het provinciaal museum van Shaanxi vind je deze prachtige archeologische vondsten van Zhou-brons tot gekleurd Tang-porselein.
In het Beilin Museum vind je “Stèle Bos”. Stèles zijn stenen tabletten met inscripties, Sommige gaan terug tot de tijd van de Tang-dynastie.
In 1974 werd het terracotta leger ontdekt toen boeren tijdens een droogteperiode een waterput probeerden te slaan en op enkele uit klei vervaardigde strijders stuitten. Qin Shi Huangdi was de eerste keizer van China. 8000 terracotta soldaten en de paarden en krijgers die 2000 jaar lang de graftombe van de eerste keizer bewaakten, vormen het bewijs van zijn macht en grootheidswaanzin. Het terracotta leger, waaraan nog steeds gegraven wordt, kan worden bekeken vanaf de kant van de afgraving waarover een afdak is geplaatst. In speciale gevallen is het toegestaan af te dalen in het gebied waar de gangen met krijgers zich bevinden en over de aarden corridors te lopen. In het aanpalende museum is een selectie van deze krijgers bijeengebracht, zodat u nauwkeurig kunt bekijken hoe iedere soldaat zijn eigen karakteristieke gelaatsuitdrukking heeft, hoe de haardracht en uniformen verschillenden per rang en goed u het contrast kunt zien tussen knielende en staande soldaten. Oorspronkelijk waren de beelden beschilderd, maar de kleur is in de loop der eeuwen verdwenen. Houten onderdelen zijn ook helemaal weggerot, maar de originele metalen wapens hebben de tand des tijds doorstaan. Evenals de pijlen die zijn voorzien van vergiftigde loden punten!
De meeste hotels kunnen excursies regelen naar het terracottaleger, 29 km ten oosten van Xi’an, waarin ook andere bezienswaardigheden zijn opgenomen. Op eigen gelegenheid gaan is eenvoudig. Neem buslijn 306 of 307 vanaf het treinstation, die beide eindigen bij het museum. De tocht duurt een uur.

Shanghai
Jaden Boeddha-tempel (Yufosi)

Er wonen ongeveer 70 monniken in deze tempel die een met juwelen bezette witte jaden Boeddha rijk is. Het 1,8 m hoge beeld werd in 1882 tergugebracht uit Birma door een vrome monnik. De muren worden gesierd door 7000 boeddhistische soetra’s. Achterin staat een schitterend beeld van Guanyin, omringd door talloze kleine figuren. Achter het hoofdgebouw bevindt zich een kleine binnenplaats die aantrekkelijk beplant is. Hier ziet u de toren waar de boeddhistische teksten uit India werden opgeslagen.

Het Shanghai museum (Renmin square, metrostation)
Als u in China slechts tijd hebt voor één museum, laat het dan dit museum zijn (goedkope toegangsprijs). U kunt hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen.
Eerste verdieping: De allereerste bronsontwerpen (v. Chr.) en antieke Chinese sculpturen (boeddha’s, rotssculpturen,…)
Tweede verdieping: Antiek Chinees keramiek
Derde verdieping: Chinese schilderkunst en kalligrafie.
Vierde verdieping: Antiek Chinees jadesnijwerk.


Suzhou
De periode waarin het ontwerpen en aanleggen van tuinen centraal stond, was ten tijde van de Ming-dynstie (1368-1644). Toen moet de stad volgens geschreven bronnen meer dan 250 tuinen hebben bezeten.
De eeuwige tuin (Liu Yuan) is een 16-de eeuwse tuin vermaard om zijn klassieke ronde poorten, bekend als Maan Poorten. Deze en andere geometrisch gevormde doorgangen verschaffen een natuurlijke omlijsting van de erachter gelegen planten, vijvers en rotsen. De tuinvijver is omgeven door grote rosformaties die een indrukwekkend berggebied creëren. De tuin is in het begin van deze eeuw in zijn oude luister hersteld.
Voor de echte kenner van rotsen is de Leeuwenbos tuin (Shizi Lin) favoriet. Hij werd aangelegd tijdens de Yuan-dynstie (1279-1368) onder supervisie van de schilder Ni Zan, en om die reden is het dan ook een van de meest gewaardeerde tuinen van Suzhou. De tuin heeft een fraaie collectie rotsen waarvan er een zo groot en geërodeerd is dat het kleine holen en grotten heeft waar men ook daadwerkelijk doorheen kan lopen.
Ten zuidwesten van de stad ligt Tijger Heuvel. Het is een bijzonder fraaie bezienswaardigheid met zijn overhellende pagode, watervallen, bron, rotsen en landschapspaden. De heuvel is tijdens de Zhou-dynastie (1027-256 v. Chr.) aangelegd als een grafheuvel voor de lokale heerser, de koning van Wu. De legende wil dat een tijger de tombe bewaakte.

Huangshan
De berg in het zuiden van de provincie Anhui bekoort door de overvloed aan bizarre rotsformaties en steile ravijnen. Knoestige pijnbomen klampen zich vast aan de steil oprijzende rotsen en bij nevelig weer doorsnijden de wolken de spreekwoordelijke 72 toppen. Zoals alle beroemde Chinese bergen is de Huangshan doortrokken van wegen van betonplaten en steile stenen trappen. Voor een tocht door dit gebied moet u wel zo’n 2 tot 3 dagen uittrekken. Het centrale plateau, waar zich de meeste hotels en bezienswaardigheden bevinden, is te voet of met 3 kabelbanen te bereiken.
(Bus van Wenquan aan de voet van de berg naar het kabelstation Yungusi; vandaar met de kabelbaan of te voet (2 uur) omhoog naar het plateau.)
Bezienswaardigheden:
Feilaishi (10 m hoge, smalle steen op een rotspunt)
Paiyunting (“Paviljoen dat tot aan de wolken reikt” met een weids uitzicht over de “Westelijke Zee”. De mooiste plek bij avondschemering.
! Shixinfeng (“Top van het ontwakende geloof”, 1668 m. Hier groeien de mooiste pijnbomen van de berg.
! Shizifeng (“Leeuwentop”, een prachtig uitzicht op de wonderlijke rots “Een aap bekijkt de zee.”)

Jiuhuashan
“De negen-bloemen-berg” is een heilige berg van het boeddhisme met 9 hoofdtoppen, vanuit Huangshan eenvoudig te bereiken met de bus (circa 5 en 1/2 uur). In de late keizertijd was de Jiuhuashan het grootste boeddhistische centrum van China; inmiddels zijn er weer honderd tempels en kloosters in gebruik. Centraal aan de toegangsweg liggen de 2 grote tempels Zhiyuansi en Huachengsi. Het Baisuigong (Paleis van de honderdjarige) bevat de vergulde mummie van de abt Wuxia, die 126 jaar oud zou zijn geworden. Naar de hoofdtop Tiantaifeng (1325 m) loopt een wandelpad door bamboebossen en theeplantages.

Lushan
Het beboste berggebied in het noordwesten van het Poyang-meer (max. 1474 m) biedt talrijke mogelijkheden voor aantrekkelijke wandel- en dagtochten. De Lushan is vooral ’s zomers een druk bezocht recreatiegebied, maar de berg toont pas buiten het seizoen zijn ware schoonheid. In het centrum ligt het kuuroord Guling, daar vindt u ook het Lushan hotel. Noordelijk van het Ruqin-meer begint bij de Hemelsbrug (Tianqiao) een wandeltocht langs de berghelling met een adembenemend uitzicht tot aan de Yangzi. De tocht eindigt bij de steile Drakentop-rots (Longshouya).


Guilin
De roem van de streek rond Guilin is gebaseerd op het magische landschap. Duizenden vierkante kilometers karstgebergte dat oprijst uit een vlakte van rijstvelden en bamboebossen.
Op de Li-rivier kan je een boottocht maken.
De kalksteenformaties zijn reeds eeuwen een inspiratiebron voor dichters en schilders. Vissers die getrainde aalscholvers gebruiken om de vis te vangen drijven zachtjes voorbij op hun bamboevlotten.
Over de fraai gelegen Bloemen Brug kunt u naar de Zeven Sterren Heuvel en Grot wandelen. De ondergrondse grotten maken deel uit van het kalkstenen landschap dat makkelijk erodeert in water waardoor zich grotten onder de grond vormen.


Chendu
Emeishan ligt ten noordwesten van Chendu. Het is een boeddhistische berg en vertegenwoordigt Pu Xian, de bodhisattva van Universele Vriendelijkheid. Omdat deze berg hoger is dan alle heilige bergen (ruim 3000 meter) moet men voor een bezoek toch zeker 3 dagen uittrekken – dat houdt dan twee overnachtingen in de gastenverblijven van enkele van de tegen de hellingen gelegen kloosters in. Er is een grote keus aan wandelpaden, maar het bereiken van de top vereist een aantal steile beklimmingen. Bent u eenmaal boven, dan wacht u een adembenemend uitzicht. Als alles meezit, ziet u niet alleen vanaf de top de zon, maar ook de vreemde lichteffecten die bekend staan als “Boeddha’s Halo’s”, kringen die zich tussen de wolken manifesteren. De wandelingen op de Emeishan zijn werkelijk buitengewoon fraai. In tegenstelling tot de paden in de noordelijke bergen, die langs rotsformaties en door pijnboombossen voeren, slingeren deze op de Emeishan zich door metershoge bamboebossen en ontelbare vlinders. Bij het paviljoen van de Heldere Zingende Wateren, waar kan worden overnacht, ontmoeten 2 stromen elkaar in een schuimende stortvloed van water. Monniken besturen hier het gastenverblijf en het eten dat wordt geserveerd is eenvoudig en vegetarisch. Gezegd wordt dat op de westelijke hellingen pandaberen leven, maar het is weinig waarschijnlijk dat u ook maar een glimp van deze schuwe beesten opvangt. Een tocht naar de top zal u misschien wel confronteren met een troep kwetterende apen. Pas op voor hun vriendschap – het zijn verstokte bedelaars en houden er niet van als hun iets geweigerd wordt. Emeishan is een populair toeristenoord geworden, zeker in de zomermaanden. Boek uw verblijf hier dan ook ruim van tevoren via CITS. De pensions op de berg accepteren boekingen via vouchers die zijn gekocht bij het bureau in het Baoguo Klooster aan de voet van de berg. Bussen brengen reizigers via een omweg tot halverwege de berg – dit voor wanneer u maar over weinig tijd beschikt. De bus stopt bij een pad dat leidt naar de Wannian Tempel, met een gigantisch bronzen beeld van Puxian op een olifant. Aan het einde van deze weg kunt u met een kabelbaan naar de top en op die manier hoeft u nauwelijks te lopen. In het andere geval begint u uw wandeltocht bij het klooster en gebruikt u de wandelkaart die daar verkrijgbaar is. Er zijn twee hoofdroutes naar de top, de noordelijke die korter is en de zuidelijke met meer bochten en onregelmatiger terrein. Welke weg u ook volgt, neem niet te veel mee – de wandeling is vermoeiend – en vergeet in ieder geval niet wat eten in te pakken, plus waterdichte kleding, een dikke trui en een volledige set droge kleren.

NUTTIGE ADRESSEN:
CITS (China International Travel Service)
Chendu, Kamer 129 Jinjiang Hotel, 19 Renmin Nam Lu (2de deel) tel. 672369
Beijing, Beijing Tourism Building, 28 Jianguomenwai Dajie.
Tel. 51 58 570
Beijing International Hotel, 9 Jianguomennei Dajie, tel. 010 6512 6688
Guilin, 14 Ronghu Bei Lu. Tel. 2233518
Suzhou, 115 Shiquan Jie, tel. 224646
Xi’an, Caochang Po, Nanjiao Southern suburbs, tel. 752066

Belgische ambassade in Peking:
6 Sunlitan Lu, tel: (0086) 10 653 21736

Verblijfsaccomodatie
Xi’an City hotel (Xian chengshi jiudian), 70 Nandajie, tel 029 721 9988 (Prima waar voor uw geld in dit centraal gelegen hotel even ten zuiden van de Klokkentoren. De kamers zijn schoon en licht,d e bediening professioneel.
Shanghai Pujiang Hotel, 15 Huangpu Lu, tel 021 6324 6388.
Pacific Hotel (Jinmen Dajiudian), 108 Nanjing Xilu, tel 021 6327 6226
Guilin Fubo Hotel (Guilin Fuboshan Zhuang), 121 Binjiang Lu, tel 0773 282 9988

1 comment:

Anonymous said...

chinawereldreis.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading chinawereldreis.blogspot.com every day.
personal loans
payday advance